Close

Bloc

Quan la vida et dóna llimones, fes llimonada- dijous, 30 / agost / 2012

Un vell refrany canadenc diu que quan la vida et dóna llimones, fes llimonada. Així comença aquest interessant article publicat avui a The Economist, que parla sobre la solució que ha près el govern de British Columbia a Canadà per mobilitzar i donar ús als milions de metres cúbics de fusta morta presents als boscos d'Amèrica del Nord a causa de la plaga d'un escarabat.

http://www.economist.com/blogs/babbage/2012/08/building-materials

La construcció amb panells de fusta contralaminada ja fa anys que és una realitat i ja existeixen a Europa edificis de fins a 9 plantes construïts integrament amb fusta estructural. Ara el govern Canadenc ha posat les bases per potenciar la fusta com a material estructural i arribar a gratacels de fins a 20 plantes. 

Els hiverns suaus de l'última dècada una de les causes de la proliferació del devastador escarabat. 

Photo pine beetle wayside exhibit

Albert Castells Vilalta
Departament d'enginyeria forestal
BIOMASSA D'OSONA

Comentaris (0)
El canvi climàtic asseca roures i alzines- dijous, 16 / agost / 2012

Els efectes de l'extrema sequera són ben visibles als boscos osonencs. Les taques de roures secs s'extenen de forma alarmant als boscos del cabrerès i fins i tot les alzines comencen a assecar-se. El dèficit hídric acumulat, les altes temperatures i la baixa humitat ambiental estan causant efectes devastadors a extenses àrees de bosc. Les rouredes situades sobre sòls poc profunds són les que pateixen les conseqüències més greus.

Les alzines també han començat a assecar-se

L'augment de la temperatura i l'accentuació dels períodes de sequera extrema provocaran canvis importants als ecosistemes fent que les comunitats vegetals pròpies d'ambients més secs desplacin les comunitats vegetals mesòfiles cap a cotes més altes. 

 

Albert Castells Vilalta
Departament d'enginyeria forestal
BIOMASSA D'OSONA

Etiquetes :  Canvi climàticrouresalzinessequera
Comentaris (0)
Interessant debat sobre gestió forestal- divendres, 3 / agost / 2012

Us adjuntem el link a un interessant debat sobre gestió forestal. El director general de Medi Natural del Departament d'Agricultura Ramaderia Pesca Alimentació i Medi Natural, el degà del Col·legi d'Enginyers de Forests, el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya i el cap de la divisió dels grups operatius especials de Bombers de la Generalitat de Catalunya, analitzen en una interessant entrevista de Catalunya Radio, la situació dels boscos a Catalunya, les causes dels incendis forestals i les mesures que cal prendre per millorar la gestió forestal. El tall de veu inclou també interessants intervencions dels oients com la trucada del president d'ACETREF (Associació Catalana d'Empreses de Treballs Forestals).

http://www.catradio.cat/reproductor/656457/Boscos 

Comentaris (0)